Er zit verschil tussen een beginner (iemand die nog helemaal geen motorrijbewijs heeft) en een doorstromer (iemand die tenminste 2 jaar een motorrijbewijs heeft voor een lichtere categorie en wil doorstromen naar een zwaardere categorie);

Beginners

Een beginner moet 1 theorie- en 2 praktijkexamens doen. Het theoriecertificaat A is 18 maanden geldig. De praktijkexamens bestaan uit éérst een examen voertuigbeheersing (AVB). Dit deelcertificaat is 1 jaar geldig. Daarna volgt het examen verkeersdeelneming (AVD).

Doorstromers

Een doorstromer (dus iemand met 2 jaar A1 die A2 wil halen of iemand met 2 jaar A2 die A wil halen) moet 1 combi-praktijkexamen doen, waarin zowel de voertuigbeheersing (AVB) als de verkeersdeelneming (AVD) zal worden getoetst.

Ben je minimaal 2 jaar in het bezit van een motorrijbewijs-type A2 dan kun je deelnemen aan het praktijkexamen voor motorrijbewijs-type A, dit examen bestaat dan alleen uit een praktijkexamen verkeersdeelneming (AVD). Wel moet je in dit examen een bijzondere manoeuvre uitvoeren, bijvoorbeeld in een straat de motor keren.

Ben je ouder dan 24 jaar?

Dan is het mogelijk direct op te gaan voor rijbewijs A. Je hoeft niet eerst A1 en A2 te halen. In deze situatie moet je zowel een theorie- en praktijkexamen afleggen. Het praktijkexamen bestaat uit 2 onderdelen:

  • Voertuigbeheersing (AVB)
  • Verkeersdeelneming (AVD)

Na het behalen van je motorrijexamen A ben je bevoegd om motoren te besturen met een onbeperkt vermogen en gemotoriseerde driewielers met een vermogen van meer dan 15 kW.
Bij verkeersschool Transfer is het mogelijk rijbewijs A te behalen door 1 van de onderstaande rijopleidingen te volgen;

  • Reguliere rijopleiding – 1 tot 2 lessen per week

  • Versnelde rijopleiding – meer dan 2 lessen per week

  • Spoedrijopleiding – gemiddeld 4 uur per dag

SCHRIJF JE HIER IN!